Libro de historieta sobre la historia del Observatori de l'Ebre.
Realizado por el estudio Mà de Llapis.
Dissabte 29 d'octubre a les 19h, a la Sala Landerer de l’Observatori de l’Ebre, es presentarà el còmic “Observatori 1904” de Toni Térmens, Maria José Pinyol i Juan José Curto. L’acte serà presentat per Albert Curto, director de l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre
El llibre tracta, com si d’una visita virtual es tractés, els fets més rellevants de la història de l’Observatori i intenta fer una aproximació lúdica, però rigorosa, de l’activitat que allí s’hi desenvolupa.
L’Observatori de l'Ebre, neix l’any 1904 com a centre de recerca i observació de les relacions entre el Sol i la Terra. Neix en un turó ple de bancals a Roquetes, amb un teló de fons espectacular i únic: el Port. Un turó que assistirà a un gran esdeveniment científic amb observadors d'arreu del món: l'eclipsi total de Sol de 1905, que a més significarà la inauguració pública del centre. A partir d’aquell moment, a l’Observatori s’hi han realitzat nombroses activitats rellevants: ha acollit el naixement d'una revista científica i tecnològica pionera, la Ibèrica; s’hi han realitzat recerques científiques de rellevància internacional; també guarda entre les seves parets, fotografies solars, magnetogrames, sismogrames i registres meteorològics centenaris; i es recolza en una biblioteca especialitzada en geofísica que conté més de 50.000 volums. L’Observatori va aconseguir sobreposar-se a una guerra civil que el va desmantellar i ha portat fins a l'Antàrtida una estació magnètica i una altra ionosfèrica. I avui, amb més de 120 anys d'història, el centre segueix el seu caminar científic orgullós, entre pins, esquirols i algun teixó, després de superar grans canvis socials, polítics i econòmics.
L’edició d’aquesta obra ha estat possible gràcies a un “Ajut Joan Oró per al foment de la cultura científica a Catalunya”, concedit per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), en la convocatòria de l’any 2021.
L’estudi de Mà de Llapis (https://www.instagram.com/madellapis_17/) neix a Roquetes i es dedica a disseny gràfic i il·lustració, aula de dibuix i docencia.
La Fundació Observatori de l’Ebre està adscrita a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el departament competent en matèria de política territorial. El seu patronat està format pels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya competents en matèria de política territorial (que n'exercirà la presidència), medi ambient i recerca; el Servei Meteorològic de Catalunya; l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; el Consell Superior d'Investigacions Científiques; la Diputació de Tarragona; l'Institut Geogràfic Nacional; l’Ajuntament de Roquetes; l’Ajuntament de Tortosa i L’Agència Estatal de Meteorologia. L'Observatori de l'Ebre és un institut de recerca de la Universitat Ramon Llull.