Cossos que parlen

Cossos que parlen / Les representacions del cos en les autores de còmic 1910 - 2022

Edición:
Única
Duración:
Del 17-IX-2023 al 29-IX-2024
Localización:
Museu Palau Mercader. Ctra. de l'Hospitalet, s/n - 08940 · Cornellà de Llobregat · BARCELONA · España
Contacto:

Muestra organizada por la Oficina de Patrimonio Cultural del Área de Cultura de la Diputación y el Museu Palau Mercader de Cornellà, comisariada por Marika Vila, que repasa el proceso de recuperación de la voz de las mujeres a través de la representación del cuerpo dentro de nuestro cómic; desde el estereotipo patriarcal a las nuevas subjetividades múltiples y diversas.

Se presentó por primera vez en el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat entre el 17 de septiembre de 2023 y el 25 de enero de 2024. Entre el 26 de enero y el 31 de marzo de 2024 pudo verse en Ca l'Arenas - Museu de Mataró (C. d'Argentona, 64 ). Del 5 de abril al 23 de junio de 2024 estuvo instalada en el Museu d'Art de Cerdanyola (C. de Sant Martí, 88), y del 4 de julio al 29 de septiembre de 2024, en el Museu Abelló de Mollet del Vallès (C. Berenguer III, 122).

Recensión

Aquesta exposició, comissariada per Marika Vila, il·lustradora i historietista experta en estudis de gènere, repassa la història del còmic des del doble filtre de la veu de les dones com a autores i la representació del cos femení com a subjecte.
Fa un recorregut, cos a cos, pel nostre còmic i pel discurs panoràmic de les dones que recuperen la pròpia veu.
Consta de 6 àmbits diferents:
1. De les dones del grup del cu-cut! a les ninotaires del noucentisme. A principis del segle XX, les autores actives però ocultes i sovint relegades al sector d'il·lustració infantil.
2. La dictadura: de la submissió a una falsa llibertat tutelada. A cavall entre l'espai rosa que demana cossos obedients i l'ús de la moda com a instrument de canvi.
3. El cos en conflicte: la transgressió feminista. La presa de consciència i les primeres reivindicacions que situen el gènere i el cos al centre de l'acció.
4. El gir de la mirada eròtica. A finals del segle XX, el fet de repensar el llenguatge del còmic i el propi cos, permet la descoberta d'altres versions de l'eros.
5. El nou mil.leni: l'empoderament dels cossos plurals. Coincidint amb l¿eclosió de les noves tecnologies i nous canals de comunicació a través de les xarxes, els cossos s'alliberen dels rols clàssics, cerquen les pròpies contradiccions i prenen la paraula.
6. La diversitat en els cossos plurals. Reflexió final sobre la multiplicitat de cossos i veus.

Objectius

* Visibilitzar la veu de les dones en el còmic, llargament silenciades, per una banda sotmeses a un discurs patriarcal, però per l'altra guanyant espais per a la transgressió.
* Explorar les representacions del cos de la dona al llarg de la història del còmic, mostrant la seva instrumentalització com a reclam comercial i també com a model alliçonador en els rols de gènere.
* Conèixer els elements bàsics del llenguatge del còmic a partir de les obres exposades.
* Debatre i reflexionar sobre un o més dels aspectes tractats a l¿exposició: la representació del cos femení, l'autoria de dones en el còmic o el propi llenguatge del còmic com a canal de comunicació.


 
Creación de la ficha (2023): Félix López · Datos e imágenes obtenidos del sitio web de la entidad organizadora.
CITA DE ESTA PÁGINA / CITATION:
Félix López (2023): "Cossos que parlen" en Tebeosfera. Disponible en línea el en: https://www.tebeosfera.com/promociones/cossos_que_parlen.html