Proyecto del Institut d'Estudis Ilerdencs, organizado por el IAEC con la colaboración del Instituto de Ciencias de la Educación (ICE) de la Universidad de Lleida, que pretende destacar el valor de los cómics como herramienta pedagógica de comunicación y enseñanza, más allá de su relevancia artística y cultural.
Estuvieron encargados del proyecto los autores: Alfons López (historietista), Pepe Gálvez (guionista y periodista) y Toni Guiral (historiador y periodista), que previamente impartió una conferencia en la Univeristat de Lleida a modo de introducción al curso ("Historia y lenguaje del cómic", impartida el día 13 de enero de 2025).
Colaboraron: la Escuela de Arte y Escuela Superior de Diseño de Turrega, la Escuela Municipal de Arte de la Universidad de Lleida, y el Instituto Márius Torres y la Escuela Episcopal de Arte de Lleida. Los talleres fueron impartidos en la Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol.
También se organizaron exposiciones en torno al proyecto: una en mayo, en la Sala Cero, a cargo de Paco Roca, y otra en octubre, en la Escuela Municipal de Arte, con los mejores cómics creados por los alumnos en los talleres.
El projecte, que té com a finalitat difondre l’art del còmic als instituts del territori, inclou una primera sessió teòrica al Rectorat de la UdL amb Toni Guiral, sobre la història i el llenguatge del còmic, i vuit sessions pràctiques. A partir d’aquests tallers, els alumnes, distribuïts en grups, crearan un còmic d'unes quatre pàgines, amb una temàtica definida prèviament en una sessió preparatòria amb el professorat dels centres que hi participen. Les sessions del taller les impartiran Pepe Gálvez, Ramon Serra Massana i Toni Guiral.
Els tallers es duran a terme en dos centres: l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol, que acollirà als seus propis alumnes així com els de l’Institut Màrius Torres i el Col·legi Episcopal; i l’Ondara de Tàrrega, que acollirà els seus alumnes.
Els millors treballs s’exposaran a l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol de Lleida a l’octubre. El jurat estarà format per Pepe Gálvez, Anton Not, Katerina Valentova, Mariona Visa, Alfons López i Francesc Gabarrell. La coordinació tècnica de tot el projecte va a càrrec d’Alfons López i Francesc Gabarrell.
El projecte Àgora Còmic compta amb el suport de l’ICE-Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida, a càrrec d’Anton Not, coordinador del professorat de secundària i batxillerat, i amb la participació de l’Equip ICE de Còmics i Educació, que ha coordinat tota una sèrie de xerrades sobre el còmic com a eina educativa, i que s’impartiran dins el calendari de les diferents sessions del projecte.
A més, i amb l’objectiu de complementar les dinàmiques que es formaran a partir dels tallers, es farà una activitat complementària que consisteix en una exposició de Paco Roca (València, 1969), un dels dibuixants de còmic més importants del moment, que s’enriquirà amb una taula rodona oberta al diàleg, en què, a més de Paco Roca, també hi participaran Alfons López i Pepe Gálvez. Tant l’exposició com la taula rodona es faran a l’Institut d’Estudis Ilerdencs al maig.
La iniciativa incluye una sesión teórica y ocho talleres prácticos en los que los estudiantes crean una historia ilustrada de cuatro páginas basada en algún hecho de su memoria familiar. Así, los jóvenes se enfrentan a varios retos narrativos, como la elaboración de un guión, la planificación de páginas y viñetas, y la definición del mensaje a comunicar.